Saturday, February 28, 2009


YM Ustaz Haron Din
CARA MENGATASI HISTERIA


Kejadian histeria adalah fenomena yang sering berlaku di sekolah-sekolah berasrama penuh yang perlu diambil perhatian oleh pelbagai pihak di samping mengamalkan beberapa kaedah, amalan dan doa tertentu bagi mengatasi gejala terbabit.
Iklan

Bagi menghindari kejadian histeria atau rasuk akibat gangguan makhluk halus berulang di kalangan para pelajar sekolah asrama mahupun orang awam, salah satu amalan dan petua yang sebaiknya diamalkan ialah Muawizat.

Muawizat adalah surah-surah yang terdiri daripada surah al-Ikhlas,al-Falaq dan an-Nas yang dibaca setiap hari baik sebelah pagi atau pada sebelah malam, selain hadis sahih Rasulullah s.a.w menyebut ayatul Qursi juga turut dibaca bagi menghindari kejahatan dan gangguan makhluk halus.

Demikian saranan Timbalan Mursyidul Am PAS, Dato' Dr Haron Din ketika diminta mengulas berhubung kejadian histeria di sekolah-sekolah yang terpaksa ditutup akibat kejadian Histeria.
Beliau turut menjelaskan beberapa punca yang menyebabkan terjadinya kerasukan di kalangan para pelajar antaranya ialah berlaku 'breakdown' pada perasaan atau jiwa seseorang disebabkan tekanan (tension) belajar yang terlalu tinggi di samping kelemahan seseorang mengalami emosi ketakutan yang bersangatan sehingga memudahkan gejala makhluk halus mengganggu hingga terjadinya histeria.

"Ketakburan juga boleh menyebabkan histeria iaitu berani yang terlampau sehingga mengganggu atau mencabar tempat-tempat yang dipercayai ada makhluk halus," katanya yang kini berada di Langkawi ketika dihubungi Harakahdaily sebentar tadi.
"Selain itu, akibat manusia yang menceroboh kawasan 'mereka' hingga mereka datang 'membalas' pula.

"Dan fenomena ini tidak hanya berlaku di sekolah-sekolah agama, sekolah biasa atau berasrama penuh sahaja tetapi juga banyak terjadi di kilang-kilang serta tempat orang berkenduri kendara," kata pengamal perubatan Islam itu.
'Pindahkan' makhluk halus ke kawasan lain

Ini menjelaskan lagi katanya bahawa dunia ini tidak didiami oleh manusia sahaja malah turut dihuni oleh makhluk-mahkluk lain juga yang dikenali dengan pelbagai nama dan oleh yang demikian manusia sewajarnya tidak sewenang-wenangnya menceroboh kawasan 'mereka' atau lebih baik lagi berdoa kepada Allah SWT supaya dihindari dari gangguan jin syaitan mahupun makhluk halus.

"Sebaik-baiknya sebelum buat bangunan atau sekolah di satu-satu kawasan, perlu berdoa terlebih dahulu supaya dilindungi ataupun 'memindahkan' makhluk tersebut ke kawasan yang lain," katanya.

Beliau turut menjelaskan bahawa Rasullulah juga turut berdoa kepada Allah agar dilindungi daripada diganggu oleh makhluk yang mendiami alam ghaib ini.
Doa tersebut katanya berbunyi begini: "Wahai bumi, tuhanku dan tuhanmu sama iaitu Allah, aku mohon perlindungan Allah daripada kejahatanmu dan kejahatan yang keluar darimu, dan kejahatan yang turun atasmu, kejahatan yang melata atasmu seperti binatang berbisa dan mahkluk halus yang mendiami tempat ini serta keturunan-keturunan mereka."
Sebelum itu, Mufti Selangor, Dato' Mohd Tamyes Abd Wahid, yang turut mengulas kejadian terbabit dilaporkan berkata bahawa apabila seseorang takut kepada syaitan dan makhluk halus seperti jin, ia hanya akan menyebabkan makhluk itu semakin bongkak.
Jangan tinggal solat

"Kita ambil contoh, kadang-kadang pelajar yang tinggal di asrama, khususnya pelajar perempuan, sering ditakut-takutkan dengan kewujudan 'penunggu' di bilik air dan disuruh berhati-hati sehingga akhirnya mereka percaya," katanya.
Sehubungan itu, beliau menasihatkan pelajar di sekolah berkenaan tidak meninggalkan solat dan menjaga disiplin dan apabila seseorang meninggalkan solat, amat mudah syaitan mengganggu menyebabkan kejadian seperti histeria.

Mohd Tamyes yang mempunyai pandangan yang sama dengan Haron Din berkata, mahkluk halus seperti jin berada di sekeliling manusia, cuma ia tidak dapat dilihat dengan mata kasar.
Seperti manusia, katanya, ia memiliki tempat tinggal dan selalunya menghuni rumah yang ditinggalkan kosong.

"Semua pelajar perlu berhati-hati dan mempunyai kekuatan diri supaya tidak mudah dirasuk serta tidak mudah takut dengan gangguan syaitan dan iblis,katanya - azm
(Interbiu dengan Dato' Haron Din berhubung kes histeria ini dibuat dua tahun lalu, sekadar panduan dan rujukan kepada yang terlibat dan yang mahu mengambil pengajaran daripadanya- wallahualam)


ref: harakahdaily.net


Daddy Kurapak: Most important, to all youngsters, please do not forget your solat.

Lady BossDaddy Kurapak: Remember the Boss is always right, be she a woman or a man. But to most men, a woman is always right, if she is good looking. Syyyyy!!!!!
KEMBALI KEPADA HUKUM ALLAH UNTUK KESEJERTERAAN UMMAH
Ref: harakahdaily.net 28hb Feb 2009 - LanH
Berdasarkan senario antarabangsa yang membabitkan umat Islam, kita dukacita saudara seagama terus ditindas penguasa zalim. Di Myanmar (Burma), ribuan umat Islam Rohingya diusir dari tanah air mereka (Arakan) dan terpaksa membawa diri ke negara jiran yang tidak kurang menekan mereka.
Iklan

Diberitakan ribuan pelarian Rohingya terpaksa menempuh gelombang lautan, sejumlah mereka terdampar di pantai Aceh baru-baru ini. Mereka berada dalam keadaan sangat daif tetapi sungguh malang masyarakat antarabangsa termasuk pertubuhan dan dunia Islam memandang sepi permasalahan mereka. Ratusan ribu lagi melarikan diri ke Thailand, Bangladesh dan ke negara kita, tetapi nasib mereka bagaikan lari daripada mulut harimau masuk ke mulut buaya.
Orang Rohingya bukanlah satu-satunya kumpulan minoriti Islam yang menerima nasib sedemikian rupa. Orang Kashmir, orang Melayu Thailand, orang Moro di selatan Filipina, penduduk Xinjiang (China), Muslim India dan orang Chechen (di Rusia) menghadapi tekanan paling hebat; sebahagiannya disebabkan mereka beriltizam mengekalkan cara hidup Muslim.
Berdasarkan perkembangan semasa, umat Islam sewajarnya tidak lagi menaruh harapan sepenuhnya kepada pertubuhan sejagat antarabangsa seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan kuasa besar dunia seperti Amerika Syarikat untuk menyelesaikan permasalahan mereka. Banyak contoh menunjukkan bahawa pertubuhan dan kuasa dunia tidak memandang sebelah mata kepada permasalahan ummah sebaliknya segera bertindak dalam isu membabitkan orang bukan Islam.
Ambil contoh nasib orang Moro dan Timor Timur. Konflik di Moro sudah berlarutan berdekad-dekad, pertubuhan antarabangsa tidak mengambil peduli akan nasib orang Islam di sana tetapi dalam konflik Timor Timur yang kebanyakan penduduknya beragama Kristian, PBB dengan segera mengusahakan gencatan senjata, seterusnya referendum yang membawa kemerdekaan wilayah itu yang kini dikenali sebagai Timor Leste daripada Indonesia.
Kemudian dalam perubahan tampuk kekuasaan Presiden Amerika kepada seorang tokoh kulit hitam yang digelar warga dunia, Barack Obama mulai 20 Januari lalu; dunia Islam bukan disantuni sebaliknya dikenakan tekanan lebih hebat. Amerika di bawah Obama telah melancarkan beberapa siri serangan udara di sempadan Pakistan-Afghanistan menyebabkan sejumlah orang awam terbunuh manakala laporan terbaru menyebut Washington akan menghantar 17,000 askar tambahan ke Afghanistan.
Demikianlah betapa pergantungan kepada kuasa kufar dan pertubuhan antarabangsa yang dikuasai mereka tidak membantu kesejahteraan ummah. Umat Islam perlu keluar daripada kepompong pergantungan ini tetapi persoalannya bagaimana? Apakah mereka boleh menyandarkan harapan kepada saudara seIslam mereka dari negara-negara Islam dan juga organisasi yang memayunginya iaitu Pertubuhan Persidangan Islam (OIC)?
Jawapannya tetap kabur kerana negara umat Islam malah OIC berterusan membisu dalam hal-hal membabitkan penganiayaan terhadap umat Islam sejagat. Sebagai contoh ketika konflik Bosnia, Chechen, Kashmir, Iraq, Afghanistan dan terkini di Palestin dan Myanmar di manakah OIC dan pemimpin negara umat Islam? Ertinya pemimpin dan umat Islam bernafsu-nafsi dalam tindak-tanduk mereka, semuanya berpunca daripada ketidaksediaan mereka mengikut peraturan hidup termasuk hukum-hakam yang sudah termaktub dalam al-Quran dan hadis Rasul yang membawa rahmat kepada sekalian alam, apatah lagi ummah.
Negara umat Islam hari ini adalah jelmaan pecah dan perintah kuasa Barat. Sedangkan Islam mengajarkan umat Islam adalah bersaudara, mereka tidak dapat dipisahkan oleh sempadan. Mereka ibarat satu tubuh; jika sakit satu anggota maka sakitlah seluruh badan. Semua panduan untuk berjaya di dunia dan akhirat terkandung dalam al-Quran, malangnya umat keberatan mengikutinya. Oleh kerana itu mereka berpecah-belah; dan selagi tidak kembali kepada al-Quran selagi itu mereka dihina bukan saja oleh kuasa besar dunia tetapi juga rejim pariah seperti Yangon dan Tel Aviv.
* Artikel lain penulis boleh diakses di Lanh14.blogspot.com _

Daddy Kurapak: I believe this article is worth reading to those who practise Islamic way of life not just baju MIB fans.

Tuesday, February 24, 2009

Cancer Killer


When researchers at the Health Sciences Institute were alerted to the news of Graviola, they began tracking the research done on the cancer-killing tree. Evidence of the astounding effectiveness of Graviola--and its shocking cover-up--came in fast and furious......The National Cancer Institute performed the first scientific research in 1976. The results showed that Graviola's "leaves and stems were found effective in attacking and destroying malignant cells." Inexplicably, the results were published in an internal report and never released to the public......Since 1976, Graviola has proven to be an immensely potent cancer killer in 20 independent laboratory tests, yet no double-blind clinical trials--the typical benchmark mainstream doctors and journals use to judge a treatment's value--were ever initiated......A study published in the Journal of Natural Products, following a recent study conducted at Catholic University of South Korea stated that one chemical in Graviola was found to selectively kill colon cancer cells at "10,000 times the potency of (the commonly used chemotherapy drug) Adriamycin..."...The most significant part of the Catholic University of South Korea report is that Graviola was shown to selectively target the cancer cells, leaving healthy cells untouched. Unlike chemotherapy, which indiscriminately targets all actively reproducing cells (such as stomach and hair cells), causing the often devastating side effects of nausea and hair loss in cancer patients....A study at Purdue University recently found that leaves from the Graviola tree killed cancer cells among six human cell lines and were especially effective against prostate, pancreatic and lung cancers...
Daddy Kurapak: Please foward this info. Thx so very much.

Sunday, February 22, 2009

An Eye for An Eye

Askm. It's Public Holiday today. So why not relex and destress a bit, so that tomorrow we will be more energetic and eager to move on. Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke 25. May I present you 'Hutang Dadar Dibayar Darah (Never be in the cinemas!!!!)

HUTANG DARAH DIBAYAR DARAH

Amir tampak kebingungan, sambil memecut laju BM7 series nya dia pun tiba diperkarangan rumahnya. Rumahtangganya sedang bergolak.

Isterinya mahu meninggalkanya
melupakan mahligai indah yg mereka bina sekian lamanya.

Amir : Safirah...ko nak ke mana ni?
Jgn ko nak derhaka dgn suami, tempik si Amir.

Safirah : Saya nak meninggalkan abg! Tak tahan saya dgn perangai abg yg terlalu materialistik! !

Amir : Abih Beg-Beg tu...Yg ko pakai tu...Crocodile, Samsonite tu semua aku beli hasil titik peluh aku tau....!!

Safirah : Tapi.....


Amir : Tak da tapi-tapi... .Kau nak tinggalkan aku... jgn bawak beg beg kepunyaan aku ini.. Pegilah ko selai spinggang!!


Safirah : Abg ni Kejam....Tak mengenang budi..

Amir mencelah...

Amir : Oh tak mengenang budi...!!! Hoi Safirah , cuba ko ingat balik masa ko eksiden dulu....ni hah darah yg mengalir kat dalam tubuh aku ni hah yg jadik penyelamat dikala nyawa kau tenat...Skarang kau nak tuduh aku tak mengenang budi!!

Safirah : Abih nak saya bayar balik hutang darah abg lah ni...??

Amir : Kalau itu hakikatnya!! ....... Kau tak payah nak tunjuk keras... ko tak da apa... harta, bende... nak bayar balik semua yg aku berikan pada kau selama ini...

Air mata Safirah mengalir laju... membasahi pipinye yg berjerawat itu!! Safirah tak berfikir panjang setelah didera secara batiniah. Dia pun mula membuka segala pakaian yg sedang dipakainya.. .

Safirah : Baik !!!!! Saya akan Keluar dari rumah ni tanpa seurat benang....

(Sambil membuka Baju Kurungnya).. Nah (sambil mencapak ke arah Amir) amik balik Baju Kurung Den Wahab yg awak belikan Raya dulu!!!!

Amir tersentak !!! Safirah cuma tinggal bercoli dan sluar dalam saja......

Jiran tetangga mula mengambil perhatian..

Safirah :Nah!! (sambil Mengambil sesuatu dari dalam Seluar dalamnya)


Ambik Ni !!!!!!!
Si Safirah mencampakkan tuala wanitanya yg dipenuhi darah itu!! kpd Amir..

Amir : Eii..iiii..Apa ni ...Peng...
Belum sempat amir mengahabiskan ayatnya....

Safirah : TU!!! BAYAR BALIK HUTANG DARAH AWAK, SAYA BAYAR SECARA INSTALLMENT. .....!!

Thursday, February 19, 2009

Old but still the most BeautifulThe F15 Eagle is the most handsome jet fighter in the sky. Although it was designed in the early 70's (it entered service in 1976) and has been in service for 30 years, it is still the major combat fighter in the US Air Force today.Tuesday, February 17, 2009

Elizabeth Wong, please don't resign


Elizabeth Wong and the popular blogger - Raja Petra

Daddy Kurapak: Readers...please be careful when you're sleeping. Paparazzi can be any where now. Who knows inside your bedroom.

Monday, February 16, 2009

My humble FamilyDaddy Kurapak: To the one who posted this pic @ my facebook, I would to say, "Terima kasihhhhh"

Sunday, February 15, 2009

Indian School BusIf your children complain about their school bus, let them see this pic. Syukur....ours are not that bad.

Daddy Kurapak: But please don't keep that Baitul Mal money idling. Help the poor and needy.

Saturday, February 14, 2009

Valentine's Day is against Islam


*Murtad sambut hari kekasih mirip agama KristianUtusan Malaysia KUALA LUMPUR 11 Feb. 2004 Umat Islam yang meraikan Hari Memperingati Kekasih pada 14 Februari boleh dianggap murtad atau terkeluar daripada Islam jika cara melakukannya mirip dengan agama asal perayaan itu, Kristian.Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria berkata, hukum itu boleh jatuh kepada mereka berdasarkan sebuah hadis sahih

Daddy Kurapak: To Muslim youngsters, please distance from this unIslamic culture.
Add starShareShare with noteKeep unread

  Friday, February 13, 2009

  Poverty


  This guy is always hanging around the same place but occasionally disappears for long periods of time. It is rumored that his family is very wealthy and they send him to an institution where they eventually release him because he poses no threat to himself or others. (ref: flickr.com)

  Daddy Kurapak: If in Brunei, he could go to see the Baitul Mal)  Thursday, February 12, 2009

  Nude photo of Madonna auctioned for $37,500 in NYC


  Daddy Kurapak: And you all expected me to show you the nude photo of Madonna? Maybe next time k?


  Sampaikanlah salam cintaku padanya  Daddy Kurapak: Terima kasihhhhhh......

  When Voters get angry
  Daddy Kurapak: Politics is the game of the impossible. 

  Ouran tidak hangus dijilat api


  HAKIMI menunjukkan al-Quran yang tidak hangus selepas rumahnya terbakar di Taman Seroja, Kangar semalam.

   

  KANGAR – Senaskhah al-Quran ditemui masih dalam keadaan elok meskipun terlibat dalam kebakaran yang menyebabkan empat deretan rumah di tingkat atas hangus dijilat api di Taman Seroja di sini awal pagi semalam.

  Penemuan itu mengejutkan pemiliknya, seorang pengawal keselamatan, Hakimi Harun, 49.

  Cerita seterusnya di kedahlanie.blogspot.com

  Monday, February 9, 2009

  Congrats to Hee Yit Fung  For defecting from PKR.

  For supporting BN

  Daddy Kurapak: ....and for betrying DAP and your voters. In politics anything can happen. Politicians cannot be trusted. Just like lawyers....I believe!

  Sunday, February 8, 2009

  56 years old, still going strong

  In this undated photo released by David Higdon, friend of swimmer Jennifer Figge, she's shown posing for a picture after her arrival to Chacachacare Island, in Trinidad, Thursday, Feb. 5, 2009. Figge, of Aspen, Colorado, is the first woman to swim across the Atlantic Ocean, after leaving the Cape Verde Islands off Africa on Jan. 12, swimming roughly 2,100 miles (3,380 kilometers) to arrive in Trinidad. She plans to swim from Trinidad to the British Virgin Islands in the last leg of her journey.

  (AP Photo)
   Daddy Kurapak: Age is just a number. Please change to whatever number you like. Who cares, babe!

  Thursday, February 5, 2009

  A Complete Optimist  Despite the pressure, Nizar managed to smile as usual. He refused to let the unavoidable difficulties and setback on his daily life affect his mood and emotion.

  Daddy Kurapak: Politics is unpredictable.

  Daddy Kurapak: Can't wait to know the verdict.

  Tuesday, February 3, 2009

  Banjir every where

  I just received an sms....

  that from tomorrow ( 4th of February 2009)...

  to 6th of February 2009.....


  Brunei will be affected by floods and landslides.

  Daddy Kurapak: So...please be careful.

  Sunday, February 1, 2009

  Bahasa menunjukkan bangsa


  Yang kurik kundi, yang merah saga
  Yang cantik budi, yang indah bahasa

  Daddy Kurapak: Tetap setia pada Raja dan negara. Tapi must be creative and action-oriented. Bukan terima gaji and jadi yes man all the way.

  Abby Abadi

  Now we are just good friends, ok?

  Smile after divorce

  See outside the court...we look normal

  Close friends or lovers?

  Daddy Kurapak: No woman No Cry

  A pessimistic decision


  This undated photo obtained Tuesday, Jan. 27, 2009 from Ervin Antonio Lupoe's Facebook Web page shows Ervin Antonio Lupoe, top left, his wife, Ana, top right, and their five children: Brittney, top, twin girls Jaszmin and Jassely and twin boys Benjamin and Christian. The exact identification of the sets of twins is not known. A medical technician fatally shot his wife, five young children and himself Tuesday after claiming in a note to a TV station that he and his wife both had just been fired.

   (AP Photo)
   Daddy Kurapak: Be positive that there is always a silver lining in every dark cloud.

  The correct way to fill application form


  Subject: Fw: My boss fainted when he see the form filled by the interviewer 

  Name:                                   Ah Boy 


  Age:                                      Still young
   

  Sex:                                      Never. Still under age 

  Religion:                               I only have experience praying my cat who dead 2 years before 

  Race:                                    I love to race, how you know? 

  Nationality:                            I don't like National, I prefer Sanyo 

  IC Number:                           6735 

  Telephone number:              House no telephone 

  Hand phone number:            3310 

  Address:                               Penang Jelutong

   

   Postcode:                             I never post anything 

  City :                                      Nor Haliza?
   

   


  State:                                    In my family, I am 2nd
   

   

  Country:                                I love to travel to Canada

   

   Marriage status:                   Secret 

  Email Address:                      Hotmail

   

  Education Background:        My teacher said not bad

   

   Working experience:             Last time got sell pirated VCD

   

     Father's name:                      Daddy 

  Father's IC:                           You ask him

   

   
  Mother's name:                     Mummy

   

  Mother's IC:                          You ask her

   

  Current Salary:                     Depends on my daddy mood

   

  Expected Salary:                  As much as you can pay 

  When can start work:           Depends on my mood 

   

  Highest qualification:           Ya, very high

   

  Grade:                                 Ya, very high

   

  College/University:              College

   

  Signature:                            Can I use chop?